Kalendarz
Artykuły
Zaproszenie do udziału w szkolnym konkursie Masterchef
2024-10-24
R EGULAMIN
SZKOLNEGO KONKURSU KULINARNEGO
„MASTERCHEF”.
I. Postanowienia ogólne
Organizatorem konkursu jest Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Brzechwy
w Katowicach.
Organizatorzy: Katarzyna Tasarz-Jamróz, Ewelina Kosek, Anna Kubal, Aleksandra Szews.
Konkurs odbędzie się w dniu 31.10.2024 r.
Konkurs dla uczniów jest konkursem szkolnym. Będzie przeprowadzony w stołówce naszej szkoły.
Konkurs przeznaczony jest dla uczniów klas: I-VIII.
Głównym celem szkolnego konkursu kulinarnego jest wykazanie się wiedzą i umiejętnościami
w zakresie przygotowania kanapek.
Zadaniem konkursu jest:
-
propagowanie sztuki kulinarnej,
-
właściwe przygotowanie stanowiska pracy,
-
propagowanie zdrowego odżywiania się.
-
poczucie estetyki.
II. Zasady uczestnictwa
Podstawą uczestnictwa jest dostarczenie przez wychowawcę klasy imiennego wykazu (tylko jednego zespołu klasowego składającego się z trzech osób, decyzję podejmuje wychowawca).
-
wypełnionego formularza zgłoszeniowego (załącznik nr 1)
-
podpisanej zgody rodzica na udział w konkursie (załącznik nr 2)
Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 25 października 2024 r.
Wyniki konkursu zostaną opublikowane na stronie internetowej szkoły.
Uczestnicy konkursu korzystają ze swoich surowców w celu sporządzenia „trzech jesiennych kanapek”.
Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki
zawarte w regulaminie.
Czas na sporządzenie kanapek dla klas I-IV to 40 minut, a czas na sporządzenie kanapek
w grupie wiekowej V-VIII to 30 minut.
Wykonane kanapki będą podlegać ocenie komisji konkursowej.
Komisja konkursowa ocenia: estetykę ubioru kucharskiego, przygotowanie stanowiska przed przystąpieniem i po zakończeniu pracy, wykonanie kanapek zgodnie z tematyką konkursu.
III. Warunki organizacyjne
Uczestnicy konkursu zgłaszają się w stołówce szkolnej:
Klasy I-III o godzinie 8.50.
Klasy IV-VIII o godzinie 9.40.
Każdy uczeń powinien być wyposażony w prawidłowe ubranie kucharskie (czepek na głowie, fartuszek, rękawiczki jednorazowe).
Zespół powinien mieć swoje narzędzia i produkty w celu przygotowania kanapek.
Organizatorzy:
Ewelina Kosek
Katarzyna Tasarz-Jamróz
Anna Kubal
Aleksandra Szews.
Czytaj więcej o: