Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Brzechwy w Katowicach

40-772 Katowice

ul. Panewnicka 172

Tel: (32) 252-78-84

Adres

40-772 Katowice


ul. Panewnicka 172


Tel: (32) 252-78-84


Renifery z pianek marshmallows

Propozycja dla całej rodziny.

Składniki:

 
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
ok. 15 pianek marshmallows
małe, solone precelki
ok. 15 czerwonych drażetek/ Lentilki lub M&Msy
lukier lub biała czekolada
perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne
patyczki szaszłykowe/ długie wykałaczki do lizaków
 

Sposób przygotowania: Patyczki wcisnąć/ wkręcić w mniej więcej ¼ długości pianki. Precelki połamać lub przeciąć nożem na pół. (Precelki bardzo się łamią nie w tych miejscach co powinny. Bardzo dużo będzie odpadów. Trzeba mieć tutaj dużo cierpliwości ;)).Przecięte precelki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia, układając rogi. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Trzymając za patyczek zanurzać pojedynczo pianki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i ułożyć na precelkach. (Czekolada sklei się z precelkami, gdy stwardnieje).Ułożyć czerwoną drażetkę, robiąc nos. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała. Z lukru lub roztopionej białej czekolady zrobić małe kropeczki na oczy i od razu ułożyć perełki cukrowe, jako źrenice. Pozostawić do zastygnięcia.

Źródło: domowe-wypieki.pl

Autor: Wychowawcy świetlicy