Ciasteczka renifery
Propozycja dla całej rodziny.
Składniki:
0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka
Sposób przygotowania:
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego – nie może być zbyt gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Wyciskają czekoladę z woreczka mamy większą kontrolę nad tym ile wyleci na ciasto i łatwiej uzyskać proste linie przy dekoracji Odcinamy malutki rożek worka. Na wystudzone ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki. Jeśli nie macie ochoty robić lukru cukierkowe nosy można przykleić również na czekoladę. Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka i rogi renifera.
Źródło: ciastkozercy.pl