Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Brzechwy w Katowicach

40-772 Katowice

ul. Panewnicka 172

Tel: (32) 252-78-84

Adres

40-772 Katowice


ul. Panewnicka 172


Tel: (32) 252-78-84


„Świąteczna książka kucharska”

Innowacja pedagogiczna „Świąteczna książka kucharska” zaproponowana została uczniom klasy III b.

Jest  odpowiedzią wychowawcy na zanikające tradycje świąteczne związane z przygotowywaniem potraw wypieranych przez sklepowe, gotowe produkty. Cywilizacyjny brak czasu, pośpiech, sprawiają, że ludzie nie spędzają wspólnie czasu na „rodzinnych pogaduchach” podczas gotowania, pieczenia, dekorowania. Wspólne gotowanie, poznawanie zapachów, smaków, analizowanie kulinarnych sprawdzonych przepisów wyzwala często pozytywne wspomnienia.  Dzieci uwielbiają słuchać historii  z naszego dzieciństwa, naszych rodziców, dziadków (jak to było kiedyś). Odszukanie więc w starych i często zużytych  książkach kucharskich, a niejednokrotnie zapisanych zeszytach - przepisów naszych babć, może być dla dzieci podróżą z rodzicem do przeszłości, do czasów kiedy zapach pieczonego ciasta, chleba rozchodził się w całym domu.

Uczniowie zdobywają wiedzę w sposób kreatywny poprzez prowadzenie obserwacji oraz działania praktyczne. Uczą się kreatywnego myślenia oraz  współpracy z najbliższymi. Doskonalą swój warsztat z zakresu informatyki, matematyki, języka polskiego.

Cel główny:

Tworzenie książki kucharskiej

Cele szczegółowe:

  • zachęcanie uczniów do rozmów z rodzicami na temat tradycji świątecznych
    i rodzinnych przepisów na potrawy bożonarodzeniowe,
  • doskonalenie umiejętności czytania przepisów kulinarnych,
  •  kształtowanie umiejętności posługiwania się jednostkami masy, odczytywanie wskaźnika  temperatury, wskazań wagi kuchennej,
  • kształtowanie umiejętności odczytywania etykiet produktów spożywczych,
  • kształtowanie pojęć matematycznych mniej, więcej, ważenie składników, obliczanie pojemności płynnych składników,
  • doskonalenie umiejętności wykonywania czynności według ustalonej kolejności ( kolejność łączenia składników),
  • kształtowanie umiejętności posługiwania się urządzeniami kuchennymi
     z zachowaniem zasad bezpieczeństwa,
  • kształtowanie poczucia estetyki,
  • łączenie nauki z zabawą,
  • kształtowanie umiejętności współpracy i poszanowania członków rodziny, wywiązujących się z powierzonych obowiązków,
  • budowanie więzi rodzinnych,
  • doskonalenie umiejętności korzystania z edytora tekstu, drukarki, Internetu w celu opracowania swojej katy dania
  • zdobywanie umiejętności nagrywania krótkich filmików i przesyłania ich

Tematyka zajęć:

1. Tworzymy klasową książkę kucharską.

2. Jak zachęcić rodziców do udziału w naszym projekcie?

3. Wybieramy potrawę i ustalamy kolejność działań.

4. Przygotowujemy listę składników.

5.  Rodzinne gotowanie.

6. Nagranie i przesłanie krótkiego filmiku ukazującego wspólne przygotowywanie wybranej potrawy.

7. Komputerowe opracowanie przepisu i zredagowanie klasowej książki kucharskiej

8. Co było najtrudniejsze? Co sprawiło największą przyjemność?

Spodziewane efekty

Rozwój kompetencji kluczowych w zakresie:

  • umiejętności matematyki stosowanej w życiu codziennym,
  • umiejętności z zakresu technologii informatycznych,
  • umiejętności czytania, pisania zgodnie z zasadami ortografii 
  • umiejętności współpracy z członkami rodziny                 

Prezentujemy film, który stanowi jeden z dwóch produktów niniejszej innowacji.