Innowacja "Bliżej Natury"
INNOWACJA PEDAGOGICZNA POD NAZWĄ „BLIŻEJ NATURY”
CYKL WARSZTATÓW i LEKCJI KULINARNO – PRZYRODNICZYCH
AUTORZY: MGR JULITA LIS
MGR DOROTA SKOWROŃSKA
ADRESATAMI INNOWACJI SĄ UCZNIOWIE KLAS 3A I 3B. CZAS REALIZACJI INNOWACJI OBEJMUJE CAŁY ROK SZKOLNY 2018-2019. ZAJĘCIA INNOWACYJNE ODBYWAĆ SIĘ BĘDĄ ZARÓWNO W RAMACH ZAJĘĆ OBOWIĄZKOWYCH NA TERENIE SZKOŁY, JAK I PODCZAS KLASOWYCH WYCIECZEK TEMATYCZNYCH.
1.CELE INNOWACJI:
CEL GŁÓWNY: ZAPOZNANIE UCZNIÓW Z BOGACTWEM NATURY POŁĄCZONE ZE ZDOBYWANIEM WIEDZY KULINARNEJ ORAZ ROZWIJANIEM ZDOLNOŚCI MANUALNYCH.
2.CELE SZCZEGÓŁOWE:
- DOSTARCZANIE UCZNIOM WIEDZY NA TEMAT PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH BĘDĄCYCH ZRÓDŁAMI WITAMIN ORAZ MAKRO
I MIKROELEMENTÓW,
- ZAPOZNANIE UCZNIÓW Z PRACAMI I DAWNYM SPRZĘTEM ROLNICZYM-WYKOPKI ZIEMNIAKÓW
- WYPOSAŻANIE UCZNIÓW W WIEDZĘ PRZYRODNICZĄ DOTYCZĄCĄ BUDOWY, ZASTOSOWANIA ORAZ POCHODZENIA WYBRANYCH ROŚLIN UPRAWNYCH (ZIEMNIAK ,BURAK , OGÓREK ITP.),
- WDROŻENIE NAUKI POPRZEZ METODĘ PRAKTYCZNEGO DZIAŁANIA,
- POPRAWA UMIEJĘTNOŚCI MANUALNYCH UCZNIÓW,
- PRZYBLIŻENIE UCZNIOM WIEDZY NA TEMAT STROPOLSKICH TRADYCJI POPRZEZ POZNANIE PRZEPISÓW KULINARNYCH,
- KSZTAŁTOWANIE U UCZNIÓW SZACUNKU DLA PRZYRODY
- WYRABIANE U UCZNIÓW ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH,
- ROZÓJ UMIEJĘTNOŚCI ZGODNEGO I EFEKTYWNEGO WSPÓŁDZIŁANIA W GRUPIE,
- STYMULOWANIE ROZWOJU ZDOLNOŚCI KREATYWNEGO MYŚLENIA,
- KSZTAŁTOWANIE GUSTÓW KULINARNYCH,
- ZDOBYWANIE PODSTAWOWYCH UMIEJĘTNOŚCI OGRODNICZYCH (SADZENIE ZIÓŁ).
HARMONOGRAM ZAJĘĆ:
Wrzesień (wycieczka tematyczna nr1) wyjazd do AKADEMI KREOWANIA UZDOLNIEŃ KAŻDEGO URWISA w Mikołowie :
-uczestniczenie w wykopkach, poznanie zawodu rolnika,
-zapoznanie dzieci z pochodzeniem, budową i zastosowaniem różnych gatunków ziemniaka,
-warsztaty kreatywne - tworzenie „kartoflanych ludków”,
-pieczenie ziemniaków,
-zajęcia teoretyczne w klasie na temat: Najbardziej popularne potrawy z ziemniaków.
Październik ( wycieczka tematyczna nr 2 ) wyjazd do Chlebowej Chaty w Górkach Małych,
-zajęcia teoretyczne „Od ziarenka do bochenka” połączone z pokazem pieczenia chleba w starodawnym piecu,
-wyrabianie i pieczenie przez dzieci podpłomyków oraz ich degustacja,
-uczestniczenie w warsztatach tworzenia sera, masła i maślanki,
-wysłuchanie opowieści na temat „Ciekawostki z życia pszczół”.
Październik zajęcia teoretyczne na temat „Od ziarenka do bochenka”:
-omawianie etapów powstawania chleba – jak z ziarenka powstaje bochenek chleba,
-czytanie opowiadania pt.”Chlebowa babcia” – dawne wierzenia i szacunek dla chleba,
-rozpoznawanie i nazywanie różnych rodzajów pieczywa, czytanie przepisów, wartości odżywcze ciemnego pieczywa,
-przysłowia ludowe związane z szacunkien do chleba
Październik ( druga połowa) warsztaty z tradycyjnego kiszenie ogórków
(część I):
-poznanie przepisu na kiszenie ogórków,
-poznanie właściwości oraz walorów smakowych poszczególnych składników.
Listopad II część warsztatów - przygotowanie sałatki oraz kanapek z użyciem ukiszonych własnoręcznie ogórków
Grudzień warsztaty – zdobienie tradycyjnych pierniczków bożonarodzeniowych
-poznanie przepisu na pierniczki
-zapoznanie dzieci ze staropolskimi tradycjami świątecznymi
-degustacja pierników w czasie Wigilii klasowej