Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Brzechwy w Katowicach

40-772 Katowice

ul. Panewnicka 172

Tel: (32) 252-78-84

Adres

40-772 Katowice


ul. Panewnicka 172


Tel: (32) 252-78-84


Innowacja "Bliżej Natury"

INNOWACJA PEDAGOGICZNA POD NAZWĄ „BLIŻEJ NATURY”

CYKL WARSZTATÓW i LEKCJI KULINARNO – PRZYRODNICZYCH

AUTORZY: MGR JULITA LIS

 MGR DOROTA SKOWROŃSKA

ADRESATAMI INNOWACJI SĄ UCZNIOWIE KLAS 3A I 3B. CZAS REALIZACJI INNOWACJI OBEJMUJE CAŁY ROK SZKOLNY 2018-2019. ZAJĘCIA INNOWACYJNE ODBYWAĆ SIĘ BĘDĄ ZARÓWNO W RAMACH ZAJĘĆ OBOWIĄZKOWYCH NA TERENIE SZKOŁY, JAK I PODCZAS  KLASOWYCH WYCIECZEK TEMATYCZNYCH.

1.CELE INNOWACJI:

CEL GŁÓWNY: ZAPOZNANIE UCZNIÓW Z BOGACTWEM NATURY POŁĄCZONE ZE ZDOBYWANIEM WIEDZY KULINARNEJ ORAZ ROZWIJANIEM ZDOLNOŚCI MANUALNYCH.

2.CELE SZCZEGÓŁOWE:

  • DOSTARCZANIE UCZNIOM WIEDZY NA TEMAT PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH BĘDĄCYCH ZRÓDŁAMI WITAMIN ORAZ MAKRO

I MIKROELEMENTÓW,

  • ZAPOZNANIE UCZNIÓW Z PRACAMI  I DAWNYM SPRZĘTEM ROLNICZYM-WYKOPKI ZIEMNIAKÓW
  • WYPOSAŻANIE UCZNIÓW W WIEDZĘ PRZYRODNICZĄ DOTYCZĄCĄ BUDOWY, ZASTOSOWANIA ORAZ POCHODZENIA WYBRANYCH ROŚLIN UPRAWNYCH (ZIEMNIAK ,BURAK , OGÓREK ITP.),
  • WDROŻENIE  NAUKI  POPRZEZ METODĘ PRAKTYCZNEGO DZIAŁANIA,
  • POPRAWA UMIEJĘTNOŚCI MANUALNYCH UCZNIÓW,
  • PRZYBLIŻENIE UCZNIOM WIEDZY NA TEMAT STROPOLSKICH TRADYCJI POPRZEZ POZNANIE PRZEPISÓW KULINARNYCH,
  • KSZTAŁTOWANIE U UCZNIÓW SZACUNKU DLA PRZYRODY
  • WYRABIANE U UCZNIÓW ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH,
  • ROZÓJ UMIEJĘTNOŚCI ZGODNEGO I EFEKTYWNEGO WSPÓŁDZIŁANIA W GRUPIE,
  • STYMULOWANIE ROZWOJU ZDOLNOŚCI KREATYWNEGO MYŚLENIA,
  • KSZTAŁTOWANIE GUSTÓW KULINARNYCH,
  • ZDOBYWANIE PODSTAWOWYCH UMIEJĘTNOŚCI OGRODNICZYCH (SADZENIE ZIÓŁ). 

HARMONOGRAM ZAJĘĆ: 

Wrzesień (wycieczka tematyczna nr1) wyjazd do AKADEMI KREOWANIA UZDOLNIEŃ KAŻDEGO URWISA w Mikołowie :

-uczestniczenie w wykopkach, poznanie zawodu rolnika,

-zapoznanie dzieci z pochodzeniem, budową i zastosowaniem różnych gatunków ziemniaka,

-warsztaty kreatywne - tworzenie „kartoflanych ludków”,

-pieczenie ziemniaków,

-zajęcia teoretyczne w klasie na temat: Najbardziej popularne potrawy z ziemniaków.

 

Październik ( wycieczka tematyczna nr 2 ) wyjazd do Chlebowej Chaty w Górkach Małych,

-zajęcia teoretyczne „Od ziarenka do bochenka” połączone z pokazem pieczenia chleba w starodawnym piecu,

-wyrabianie i pieczenie przez dzieci podpłomyków oraz ich degustacja,

-uczestniczenie w warsztatach tworzenia sera, masła i maślanki,

-wysłuchanie opowieści na temat „Ciekawostki z życia pszczół”.

 

Październik zajęcia teoretyczne na temat „Od ziarenka do bochenka”:

-omawianie etapów powstawania chleba – jak z ziarenka powstaje bochenek chleba,

-czytanie opowiadania pt.”Chlebowa babcia” – dawne wierzenia i szacunek dla chleba,

-rozpoznawanie i nazywanie różnych rodzajów pieczywa, czytanie przepisów, wartości odżywcze ciemnego pieczywa,

-przysłowia ludowe związane z szacunkien do chleba

Październik  ( druga połowa) warsztaty z tradycyjnego kiszenie ogórków

 (część I):

-poznanie przepisu na kiszenie ogórków,

-poznanie właściwości oraz walorów smakowych poszczególnych składników.

 Listopad II część warsztatów - przygotowanie sałatki oraz kanapek z użyciem ukiszonych własnoręcznie ogórków 

Grudzień warsztaty – zdobienie tradycyjnych pierniczków bożonarodzeniowych

-poznanie przepisu na pierniczki

-zapoznanie dzieci ze staropolskimi tradycjami świątecznymi

-degustacja pierników w czasie Wigilii klasowej

Autor: Dorota Skowrońska i Julita Lis, opublikowała AS